Contestatia la executare in Romania

Care sunt persoanele care pot depune contestatie impotriva executarii silite si in ce situatii este acest lucru permis?

Conform art. 712 din Noul Cod de Procedura Civila, persoanele interesate sau vatamate prin executare pot depune contestatie impotriva executarii silite, impotriva incheierilor date de catre executorul judecatoresc, precum si impotriva oricarui alt act de executare.

Contestatia la executare poate avea loc si atunci cand executorul judecatoresc nu este de acord sa efectueze o executare silita sau sa indeplineasca un act de executare silita in conditiile prevazute de lege.

In cazul in care partile nu au cerut instantei lamurirea dispozitivului sau inlaturarea dispozitiilor potrivnice, legea prevede posibilitatea depunerii contestatiei daca sunt necesare lamuriri in ceea ce priveste intelesul, intinderea sau aplicarea titlului executoriu.

Mai mult, in cazul in care cererea de incuviintare a executarii silite a fost data fara sa fie indeplinite conditiile legale, persoanele interesate sau vatamate pot cere, prin intermediul contestatiei la executare, anularea incheierii prin care se admite cererea de incuviintare.

Care este termenul legal in care trebuie sa se depuna contestatia la executare?

Exceptand cazurile in care legea prevede altfe, contestatia care se refera la executarea silita propriu-zisa se poate depune in termen de 15 zile de la data la care:

◦ contestatorul ia la cunostinta actul de executare pe care il contesta;

◦ persoana interesata primeste comunicarea sau instiintarea referitoare la infiintarea popririi;

◦ debitorul care contesta executarea insasi primeste incheierea de incuviintare a executarii sau somatia, sau de la data la care ia la cunostinta primul act de executare, in situatia in care acesta nu a primit incheierea de incuviintare a executarii si nici somatia, ori executarea se face fara somatie.

Este posibila suspendarea executarii silite?

Da. Conform legii, pana la solutionarea contestatiei la executare sau solutionarea altei cereri referitoare la executarea silita, la solicitarea persoanei interesate, pentru motive temeinice, instanta competenta poate sa suspende executarea. De asemenea, suspendarea executarii si contestatia la executare pot fi cerute concomitent sau prin cerere separata, iar persoana care solicita suspendarea executarii trebuie sa achite in prealabil o cautiune calculata in functie de valoarea obiectului contestatiei.

Cu toate acestea, exista situatii in care suspendarea executarii este obligatorie iar cautiunea nu mai este necesara, si anume:

◦ hotararea sau inscrisul care se executa nu este executoriu;

◦ inscrisul care se executa a fost declarat fals printr-o hotarare judecatoreasca data in prima instanta;

◦ debitorul doveste, printr-un inscris autentic, ca a obtinut de la creditor o amanare sau ca beneficiaza de un termen de plata.

Care sunt efectele pe care le produce solutionarea contestatiei executarii silite?

Admiterea contestatiei la executare presupune, in functie de obiectul acesteia, indreptarea sau anularea actului de executare contestat, dispunerea anularii ori incetarea executarii insesi, precum si anularea sau lamurirea titlului executoriu.

In cazul in care are loc respingerea contestatiei, contestatorul poate fi obligat, la cerere, la achitarea unor despagubiri pentru pagubele care au fost cauzate prin intarzierea executarii, iar in situatia in care contestatia a fost exercitata cu rea-credinta, acesta va fi obligat si la plata unei amenzi judiciare cuprinse intre 1.000 lei si 7.000 lei. Suma care a fost depusa ca si cautiune va ramane indisponibilizata pentru acoperirea creantelor mentionate anterior sau a celor prevazute in titlul executoriu.

Care sunt caile de atac disponibile impotriva hotararii pronuntate cu privire la contestatia executarii silite?

Hotararea care se refera la contestatia executarii silite poate fi atacata numai cu apel, exceptand hotararile care privesc impartirea bunurilor proprietate comuna pe cote-parti sau in devalmasie in cadrul judecarii contestatiei la executare sau a hotarilor care privest contestatia prin intermediul careia o terta persoana pretinde ca are un drept de proprietate sau un alt drept real asupra bunului urmarit, care pot fi atacate in conditiile dreptului comun.